Solfilm till bil FAQ


Är det svårt att montera solfilm själv på min bil?

De allra flesta av våra kunder har inget problem med montering av färdigskuren solfilm. Vi använder oss av tydligt utförliga monteringsanvisningar. Vi erbjuder även solfilm till enstaka rutor om misstag skulle ske. Kolla på vår monteringsvideo om hur montering av solfilm på bil går till HÄR.


Ska filmen klistras på insidan eller utsidan?

Solfilm ska sitta på från insidan av bilens rutor. 


Är det lagligt att tona bilrutorna med solfilm?

Ja, solfilm på bakrutorna är lagligt hur mörkt man än önskar. Solfilm på framdörrarna och vindrutan är dock inte lagligt i Sverige. 


Hur länge håller solfilm?

Vi lämnar 15 års garanti på vår solfilm!


Vad kostar det att tona bilrutorna med solfilm?

Att tona rutorna kostar mellan 600 kr - 6000 kr. Priset varierar kraftigt beroende på vilken typ av toning, samt om du utför arbetet själv eller lämnar in bilen hos en monteringsfirma. Gör du jobbet själv och väljer en färdigskuren solfilm kostar det 549 - 949kr beroende på antal rutor. Ska en monteringsfirma tona rutorna får du räkna med ett pris från 3000 kr och uppåt.


Använder ni er av klisterfilm eller statisk film?

Vi använder oss av klisterfilm. Dvs att filmen appliceras med såpavatten och när vattnet torkar aktiveras klistret och håller solfilmen på plats och ser snygg ut i flera år fram. Vi lämnar 15 års garanti. Vår solfilm har även ett repskyddande lager som gör att solfilmen inte repas när rutan hissas upp och ner. Statisk/klisterfri solfilm har en tendens att falla av rutan när solen skiner på rutan. Statisk film har heller inget repskydd.


Hur sätter man på solfilm?

Instruktion enkelt förklarad i 5 steg.

  • Demontera dörrpanelerna och rengör rutans insida samt utsida med såpablandningen.
  • Spraya såpablandningen på utsidans ruta och lägg på solfilmen mot utsidans glas och se så att filmen passar rutan
  • Forma bakrutan med hjälp av en värmepistol.
  • Spraya såpablandingen på rutans insida och häng in solfilmen.
  • Pressa undan vätskan med en monteringsskrapa. Klart!

Kolla gärna in våra monteringsanvisningar HÄR.


Vilken toningsgrad ska jag välja på solfilmen?

Oavsett vilken toningsgrad du väljer så har du alltid en bra reducering av både värme, samt IR och UV-strålning. Välj därför toningsgrad på din solfilm utifrån vilken insyn i bilen du vill ha och vilket utseende du vill ha på bilen. Kolla gärna våra toningsgrader HÄR.


Hur mycket värme reducerar er solfilm?

Vår solfilm ger en värme reduktion på upp till 59% och UV-skydd på 99%. Kolla gärna våra toningsgrader och värmeredaktion HÄR.


Kan man veva ner rutorna?

Ja det kan man. Vår solfilm har även ett repskyddande lager vilket gör att solfilmen inte blir repig vid upp/ ner hissning. Statisk/klisterfri solfilm har en tendens att släppa i ovankant och nederkant vid upp och nerhissning.


Får man ha solfilm på framrutan?

Toning av vindrutan samt sidorutor fram är inte tillåten. En board av solfilm är tillåtet i toppen av vindrutan, men det får inte hindra förarens sikt. På de flesta bilar finns det sträck ca 15cm ner från ovankant som anger hur långt ner boarden får vara.


Måste man värma solfilmen?

Ja, en värmepistol är ett redskap som behövs för montering av solfilm.


Behöver jag ta av rutan på bilen? 

Nej, rutan ska inte demonteras. Dörrpanelerna behöver dock demonteras för bästa resultat.